Turbo motor

Turbo motor je vrsta motora s unutarnjim izgaranjem koji se odlikuje upotrebom turbopunjača kako bi se povećala snaga motora. U turbo motoru, komprimirani zrak se ispušta u cilindre motora, gdje se miješa s gorivom i izgaraju u eksploziji koja stvara snagu potrebnu za pokretanje vozila.

Prednosti turbo motora su mnoge. Prvo, oni pružaju veću snagu i ubrzanje u odnosu na motore bez turbopunjača. Ovo znači da vozila opremljena turbo motorom mogu postići veće brzine i brže ubrzavanje nego vozila s drugim vrstama motora. Drugo, turbo motori su učinkovitiji u sagorijevanju goriva. To znači da vozila s turbo motorom troše manje goriva i emitiraju manje štetnih plinova u atmosferu. Ovo je velika prednost u današnjem svijetu, gdje su emisije stakleničkih plinova sve veći problem.

Povijest

Turbo motori imaju relativno kratku povijest u usporedbi s drugim vrstama motora. Prvi turbo motori razvijeni su u kasnim 19. stoljeću, no nisu se koristili za pogon vozila. Umjesto toga, koristili su se za povećanje snage brodskih motora i drugih industrijskih primjena.

Prvi turbo motori koji su se koristili za pogon vozila pojavili su se u 1960-ima, kada je sportski automobilski proizvođač Porsche razvio turbo motor za svoj trkaći automobil 917. Turbo motor je koristio kompresor kako bi povećao snagu motora, što je omogućilo automobilu da postigne veće brzine i bolje performanse na stazi.

Tijekom 1970-ih, turbo motori postali su popularni u Formuli 1, gdje su se koristili u mnogim automobilima. Turbo motori također su se počeli koristiti u serijskim automobilima, a prvi serijski automobil s turbo motorom bio je Saab 99 u 1978. godini. Od tada, turbo motori postali su uobičajeni u mnogim vrstama vozila, uključujući sportske automobile, kamione i autobuse.

Uz razvoj tehnologije, turbo motori su postali sve sofisticiraniji i efikasniji, što je omogućilo vozilima da postižu veće performanse i bolju ekonomičnost goriva. Danas, turbo motori su uobičajeni u većini novih vozila, a mnogi proizvođači automobila razvijaju nove tehnologije kako bi poboljšali njihove performanse i efikasnost.

Turbo motori imaju relativno kratku povijest, no postali su vrlo važni u autoindustriji. Razvijeni su za povećanje snage i performansi motora te za povećanje ekonomičnosti goriva, a danas se koriste u velikom broju vozila diljem svijeta.

Vrste turbo motora

Postoje nekoliko vrsta turbo motora, a neke od najčešćih su:

 1. Jednoturbinski motori - ovo su najčešći tipovi turbo motora koji se koriste u automobilima. Sastoje se od jednog turbine koja koristi ispušne plinove motora kako bi napajala kompresor koji stavlja više zraka u motor, što povećava snagu.

 2. Biturbo motori - ovi motori imaju dva kompresora i turbine, koji se koriste za bolje iskorištavanje energije ispušnih plinova. Ovaj tip turbo motora se često koristi u sportskim automobilima i drugim visokoperformansnim vozilima.

 3. Twin-scroll turbinski motori - ovi motori koriste komprimirani zrak koji se razdvaja u dvije pojase kojima se kontrolira usisni ventil. To znači da se zrak koji ulazi u motor isporučuje u kontroliranim intervalima, što poboljšava performanse motora i smanjuje turbulenciju.

 4. Variabilni geometrijski turbinski motori - ovi motori imaju varijabilne turbine koje se prilagođavaju prema brzini i opterećenju motora. To omogućuje da motor koristi optimalnu količinu zraka i povećava učinkovitost goriva.

 5. Električki pomoćeni turbo motori - ovo su najnoviji tipovi turbo motora koji se koriste u nekim novim vozilima. Ovi motori koriste elektromotor za pokretanje kompresora, što omogućuje brže povećanje snage motora i bolju efikasnost goriva.

Svaka vrsta turbo motora ima svoje prednosti i nedostatke, a izbor ovisi o potrebama vozila i uvjetima vožnje.

Električki turbo motori

Električki turbo motori su relativno novi tipovi turbo motora koji se koriste u nekim modernim vozilima. Oni se sastoje od električnog motora koji napaja kompresor koji stavlja više zraka u motor. Ovo omogućuje brže povećanje snage motora i bolju efikasnost goriva.

Kod konvencionalnih turbo motora, kompresor se napaja pomoću turbine koja se okreće zahvaljujući ispušnim plinovima motora. No, kada motor radi na nižim brzinama, turbina ne okreće dovoljno brzo da bi napajala kompresor, što može smanjiti performanse motora. Električki turbo motori rješavaju ovaj problem tako što koriste električni motor za pokretanje kompresora umjesto turbine.

Električni turbo motori imaju nekoliko prednosti. Prvo, oni omogućuju brže povećanje snage motora, što može poboljšati performanse vozila. Također, električni turbo motori mogu biti učinkovitiji u nižim brzinama, jer električni motor može napajati kompresor brže i bez potrebe za ispušnim plinovima. To može poboljšati efikasnost goriva, jer motor troši manje goriva kako bi ostvario istu snagu.

Međutim, električni turbo motori također imaju neke nedostatke. Oni su obično skuplji od konvencionalnih turbo motora, što može povećati cijenu vozila. Također, električni motori i baterije koje napajaju kompresor mogu dodati na težinu vozila, što može negativno utjecati na performanse i efikasnost goriva.

Unatoč ovim nedostacima, električni turbo motori su novi i napredni tipovi turbo motora koji imaju potencijal za poboljšanje performansi i efikasnosti vozila. Oni se trenutno koriste u nekim novim automobilima, a vjerojatno će se dalje razvijati i poboljšavati u budućnosti.

Održavanje i kvarovi

Održavanje turbo motora je važno kako bi se osigurala njihova dugovječnost i učinkovitost. Neki od najvažnijih koraka u održavanju turbo motora uključuju:

 1. Pravilno održavanje ulja - ulje igra važnu ulogu u radu turbo motora, pa je važno redovito mijenjati ulje i koristiti ulje koje je preporučeno za određeni motor. Također, treba paziti na razinu ulja, jer premalo ulja može dovesti do kvara turbine.

 2. Redovito čišćenje zraka - filter zraka treba redovito mijenjati kako bi se osigurala pravilna količina čistog zraka koji dolazi do motora. Zapušen ili prljav filter zraka može smanjiti učinkovitost motora i povećati trošenje turbine.

 3. Izbjegavanje prekomjernog opterećenja - prekomjerno opterećenje motora, kao što je vuča teškog tereta, može dovesti do prekomjernog zagrijavanja turbine i povećati rizik od kvara.

 4. Pravilno hlađenje - turbo motori se zagrijavaju tijekom rada, stoga je važno osigurati dobro hlađenje. Hladnjak motora, intercooler i ostali dijelovi hlađenja trebaju biti redovito provjeravani i održavani kako bi se spriječilo pregrijavanje.

 5. Izbjegavanje iznenadnih promjena brzine - nagla promjena brzine motora, posebno pri visokim brzinama, može prouzročiti puknuće turbine ili oštećenje ležaja.

Kvarovi na turbo motorima mogu biti skupi i zahtijevaju stručno održavanje. Neki od najčešćih kvarova uključuju:

 1. Oštećenje turbine - prekomjerno opterećenje, pregrijavanje i manjak ulja mogu dovesti do oštećenja turbine.

 2. Curenje ulja - ako se ulje cijedi iz turbine, to može biti znak oštećenja dijelova turbine.

 3. Problemi s ležajevima - ležajevi koji drže turbine mogu se istrošiti i zahtijevaju zamjenu.

 4. Problemi s elektronikom - električni dijelovi poput senzora i aktuatora mogu se pokvariti, što može utjecati na performanse i efikasnost motora.

 5. Problemi s intercoolerom - intercooler koji ne radi pravilno može smanjiti učinkovitost motora i povećati rizik od oštećenja turbine.

 

Važno je redovito održavati i pratiti motor kako bi se spriječili kvarovi i osigurala dugovječnost. Ako primijetite bilo kakve znakove problema, kao što su neobični zvukovi, ispuštanje dima iz ispušnog sustava ili smanjena snaga motora, trebate odmah provjeriti motor kako bi se izbjegli ozbiljniji kvarovi.

Također, treba napomenuti da neki problemi s turbo motorom mogu biti posljedica lošeg rukovanja vozilom. Primjerice, vožnja vozila bez pravilnog zagrijavanja motora, učestala vožnja na visokim okretajima i prekomjerno opterećenje motora mogu dovesti do kvara turbine i drugih dijelova motora.

U slučaju ozbiljnijih problema s turbo motorom, kao što su oštećenje turbine, treba potražiti stručnu pomoć od servisnog tehničara koji će procijeniti problem i preporučiti odgovarajuću popravku ili zamjenu oštećenih dijelova.

Uz redovito održavanje i pravilno rukovanje, turbo motori mogu pružiti učinkovit i pouzdan rad s dugim vijekom trajanja.

Kočioni sustav

Kočioni sustav automobila odgovoran je za kočenje i kontrolu brzine automobila.

Senzori

U modernom motoru, postoji nekoliko vrsta senzora koji su od ključne važnosti za pravilno funkcioniranje i kontrolu rada motora.

Gume

Gume su jedan od najvažnijih dijelova automobila, jer su one kontakt između automobila i ceste, te su ključne za sigurnost i učinkovitost vožnje

Getriba

Getribe su sastavni dio vozila od samih početaka automobilske industrije, ali su se kroz povijest mijenjale i napredovale kako bi se poboljšala njihova funkcionalnost i učinkovitost.

DPF

Diesel Particulate Filter (DPF) je ključna komponenta u dizel motorima koja ima za cilj smanjiti izlaz particulata iz dizel motornih ispušnih plinova.

Vodena pumpa

Vodena pumpa pumpa rashladnu tekućinu (obično vodu s dodatkom antifriza) kroz motor kako bi se odnio toplinu iz njega.

Turbo

Turbo motor je vrsta motora s unutarnjim izgaranjem koji se odlikuje upotrebom turbopunjača kako bi se povećala snaga motora.

ABS

ABS (Anti-lock Braking System) su sustavi kočenja koji su dizajnirani za pomoć vozačima u održavanju kontrole nad vozilom tijekom kočenja. ABS je postao standardna značajka većine modernih vozila.