Rotary motor

Rotary motor, također poznat kao Wankelov motor, izumio je njemački inženjer Felix Wankel 1924. godine. Nakon nekoliko godina eksperimentiranja i razvoja, Wankel je 1957. godine predstavio svoj prvi funkcionalni rotary motor.

Godine 1960. japanska tvrtka Mazda postala je prva tvrtka koja je počela proizvoditi automobile s rotary motorom, model Mazda Cosmo Sport. Mazda je kasnije razvila i druge modele s rotary motorom, kao što su RX-7 i RX-8, koji su postali poznati po svojoj visokoj snazi i sportskom karakteru.

Međutim, iako su rotary motori imali određene prednosti u odnosu na klasične motore, poput manje mase, manjeg broja pokretnih dijelova i glatkog rada, imali su i nedostatke, kao što su veća potrošnja goriva i niži stupanj iskoristivosti energije.

Zbog toga se proizvodnja automobila s rotary motorom smanjila tijekom 1980-ih i 1990-ih godina, a Mazda je prestala proizvoditi automobile s rotary motorom 2012. godine. Međutim, rotary motori se i dalje koriste u nekim drugim primjenama, poput motocikala, čamaca i zrakoplova.

rotary motor

Rotary motori imaju slične faze rada kao i klasični motori s unutarnjim izgaranjem. Ovdje su opisane faze rada rotary motora:

  1. Izgaranje smjese goriva i zraka: Smjesa goriva i zraka se ubrizgava u rotor dok se rotira u kućištu. Zbog geometrije rotora i kućišta, smjesa se stisne, stvori se visoki tlak i temperatura te se zapali.

  2. Izgaranje smjese uz proizvodnju snage: Tijekom izgaranja smjese goriva i zraka, rotor se okreće i prenosi proizvedenu snagu na osovinu. Rotacijski pokret rotora se prenosi izravno na kotače, bez potrebe za klasičnim mehanizmom prenosa snage.

  3. Izduvavanje ispušnih plinova: Nakon izgaranja, ispušni plinovi se izbacuju iz rotora u ispušni sustav.

  4. Punjenje svježom smjesom: Nakon izduvavanja ispušnih plinova, rotor se okreće dalje i otvara se novi otvor za punjenje svježe smjese goriva i zraka.

Ove faze rada ponavljaju se u kontinuiranom ciklusu, stvarajući rotacijsku snagu koja se prenosi na kotače vozila.

 

Budućnost rotary motora je nesigurna, jer iako ima neke prednosti u odnosu na klasične motore, kao što su manja veličina i manji broj pokretnih dijelova, postoji nekoliko problema koji ograničavaju njegovu primjenu.

Jedan od glavnih problema s rotary motorima je njihova veća potrošnja goriva u usporedbi s klasičnim motorima. To znači da su manje učinkoviti u pretvaranju goriva u pogonsku snagu, što dovodi do većih emisija štetnih plinova i viših troškova goriva za korisnike.

Također je važno napomenuti da su automobilske tvrtke sve više usmjerene na razvoj električnih vozila, koja su ekološki prihvatljivija i imaju nižu potrošnju goriva od klasičnih vozila. To znači da bi potražnja za rotary motorima mogla smanjiti s vremenom.

Međutim, rotary motori i dalje imaju primjenu u nekim drugim područjima, poput motocikala, čamaca i zrakoplova, gdje je njihova jednostavnost i manja masa prednost. Također, neke tvrtke i dalje razvijaju rotary motore i traže nove načine kako poboljšati njihovu učinkovitost i smanjiti emisije štetnih plinova. Stoga je moguće da ćemo vidjeti neki oblik rotary motora u budućnosti, ali će se njihova primjena vjerojatno ograničiti na specijalizirane primjene.

 

Električne instalacije

Električne instalacije u automobilima su jedna od najvažnijih komponenti u modernim automobilima.

Rotary motor

Rotary motor je motor s unutarnjim izgaranjem koji se sastoji od rotora koji se okreće u stacionarnom kućištu. Ovaj motor je također poznat kao Wankelov motor, po njegovom izumitelju Felixu Wankelu.

Turbo

Turbo motor je vrsta motora s unutarnjim izgaranjem koji se odlikuje upotrebom turbopunjača kako bi se povećala snaga motora.

DPF

Diesel Particulate Filter (DPF) je ključna komponenta u dizel motorima koja ima za cilj smanjiti izlaz particulata iz dizel motornih ispušnih plinova.

Senzori

U modernom motoru, postoji nekoliko vrsta senzora koji su od ključne važnosti za pravilno funkcioniranje i kontrolu rada motora.

Tekučine

Tekućine i ulja su važni dijelovi svakog automobila. Oni su potrebni za pravilno funkcioniranje različitih dijelova i sustava u automobilu

ABS

ABS (Anti-lock Braking System) su sustavi kočenja koji su dizajnirani za pomoć vozačima u održavanju kontrole nad vozilom tijekom kočenja. ABS je postao standardna značajka većine modernih vozila.

Akumulatori

Auto akumulator je baterija koja služi kao izvor energije za električne sustave u automobilima. Osigurava snagu potrebnu za funkcioniranje sustava