Kočioni sustav

Kočioni sustav automobila odgovoran je za kočenje i kontrolu brzine automobila. Sastoji se od nekoliko komponenti, uključujući:

 1. Kočione pločice ili diskovi: Oni se nalaze na kotačima i dodiruju se s kočionim čeljustima kako bi se proizvela sila kočenja.

 2. Kočione čeljusti: One su metalne ploče koje se dodiruju s kočionim diskovima ili pločicama kako bi se proizvela sila kočenja.

 3. Cilindrične cijevi: One su metalne cijevi koje se nalaze na kočionim čeljustima i primaju tlak iz kočionih cilindara.

 4. Kočioni cilindri: Oni su mehanički uređaji koji kontroliraju kočione čeljusti tako da se dodiruju s kočionim diskovima ili pločicama.

 5. Kočiona pedala: To je mehanički uređaj koji se nalazi u unutrašnjosti automobila i služi kao mehanizam za prenošenje sile s vozača na kočioni sustav.

 6. Kočiona cijev: To je cijev koja prenosi tlak iz kočione pedale do kočionih cilindara.

Svi ti dijelovi moraju funkcionirati zajedno kako bi se osigurala učinkovita i sigurna funkcija kočenja. Redoviti servisi i pregledi, uključujući kontrolu nivoa kočione tekućine, zamjenu kočionih pločica i diskova i druge komponente, pomažu u održavanju učinkovitosti kočionog sustava i sprečavanju neplaniranih problema.

Servisiranje kočionog sustava

Servisiranje kočionog sustava važan je dio održavanja automobila. Cilj servisa kočionog sustava je osigurati da svi dijelovi kočionog sustava funkcioniraju učinkovito i bez problema, što osigurava sigurnost i učinkovitost kočenja. Neki od značajnijih aspekata servisa kočionog sustava uključuju:

 1. Kontrolu nivoa kočione tekućine: Ovaj dio pregleda provjerava razinu kočione tekućine i ako je potrebno, dolijeva se tekućina do propisane razine.

 2. Provjera kočionih diskova i pločica: Ovaj dio pregleda provjerava stanje kočionih diskova i pločica, te ako su istrošeni ili su u lošem stanju, zamjenjuju se.

 3. Provjera cijevi i cilindara: Ovaj dio pregleda provjerava stanje cijevi i cilindara kočionog sustava i ako su oštećeni, zamjenjuju se.

 4. Provjera kočione pedale: Ovaj dio pregleda provjerava funkciju kočione pedale i ako je potrebno, popravlja se.

 5. Kontrola pravilnog funkcioniranja: Ovaj dio pregleda provjerava da li kočioni sustav funkcionira ispravno, uključujući pravilno funkcioniranje kočione pedale, cijevi i cilindara.

Zbog važnosti kočionog sustava za sigurnost i učinkovitost kočenja, redovito servisiranje kočionog sustava preporučuje se kako bi se osiguralo da svi dijelovi funkcioniraju kako trebaju. Ako se sumnja u funkciju kočionog sustava, potrebno je odmah kontaktirati servisni centar kako bi se provjerilo i popravilo.

Kočiono ulje

Kočiono ulje ili kočiono tekućina je vrlo važan dio kočionog sustava automobila. To omogućuje kocionom cilindru da prenosi silu sa pedalom kočnice na kočione pločice i bubnjeve.

Kočiono ulje mora biti propisno nivelirano i redovito mijenjano kako bi se osigurala sigurna i učinkovita funkcija kočenja. Niski nivo kočionog ulja ili zastarjelo ulje može dovesti do problema sa kočenjem, kao što su kasnije reakcije i smanjena učinkovitost kočenja.

Mijenjanje kočionog ulja treba obaviti prema uputama proizvođača automobila ili prema preporukama stručnjaka na servisu. To obično uključuje provjeru nivoa ulja, čišćenje sustava i zamjenu starih kočionih tekućina novima.

U svakom slučaju, potrebno je osigurati da kočioni sustav funkcionira ispravno kako bi se osigurala sigurna i učinkovita funkcija kočenja.

Getriba

Getribe su sastavni dio vozila od samih početaka automobilske industrije, ali su se kroz povijest mijenjale i napredovale kako bi se poboljšala njihova funkcionalnost i učinkovitost.

Kočioni sustav

Kočioni sustav automobila odgovoran je za kočenje i kontrolu brzine automobila.

Električne instalacije

Električne instalacije u automobilima su jedna od najvažnijih komponenti u modernim automobilima.

Pranje auta

Pranje auta je postupak kojim se uklanja prljavština, prašina i ostaci različitih nečistoća s površine automobila.

Freevalve

Freevalve je tehnološka tvrtka koja se bavi razvojem inovativne tehnologije ventila za motore. Umjesto tradicionalnih mehaničkih ventila koji se otvaraju i zatvaraju u određenim intervalima

Home

Auto servis je mjesto gdje se vrše popravci i održavanje automobila. Auto servisi su danas jedan od najvažnijih dijelova modernog društva, s obzirom na to da su automobili postali neizostavni dio svakodnevnog života.

Amortizeri

Auto amortizeri su ključni dio sustava ovjesa na vozilima, a njihova funkcija je apsorbiranje udara od ceste i održavanje stabilnosti i udobnosti vožnje.

Tekučine

Tekućine i ulja su važni dijelovi svakog automobila. Oni su potrebni za pravilno funkcioniranje različitih dijelova i sustava u automobilu