Kočioni sustav

Kočioni sustav automobila odgovoran je za kočenje i kontrolu brzine automobila. Sastoji se od nekoliko komponenti, uključujući:

 1. Kočione pločice ili diskovi: Oni se nalaze na kotačima i dodiruju se s kočionim čeljustima kako bi se proizvela sila kočenja.

 2. Kočione čeljusti: One su metalne ploče koje se dodiruju s kočionim diskovima ili pločicama kako bi se proizvela sila kočenja.

 3. Cilindrične cijevi: One su metalne cijevi koje se nalaze na kočionim čeljustima i primaju tlak iz kočionih cilindara.

 4. Kočioni cilindri: Oni su mehanički uređaji koji kontroliraju kočione čeljusti tako da se dodiruju s kočionim diskovima ili pločicama.

 5. Kočiona pedala: To je mehanički uređaj koji se nalazi u unutrašnjosti automobila i služi kao mehanizam za prenošenje sile s vozača na kočioni sustav.

 6. Kočiona cijev: To je cijev koja prenosi tlak iz kočione pedale do kočionih cilindara.

Svi ti dijelovi moraju funkcionirati zajedno kako bi se osigurala učinkovita i sigurna funkcija kočenja. Redoviti servisi i pregledi, uključujući kontrolu nivoa kočione tekućine, zamjenu kočionih pločica i diskova i druge komponente, pomažu u održavanju učinkovitosti kočionog sustava i sprečavanju neplaniranih problema.

Servisiranje kočionog sustava

Servisiranje kočionog sustava važan je dio održavanja automobila. Cilj servisa kočionog sustava je osigurati da svi dijelovi kočionog sustava funkcioniraju učinkovito i bez problema, što osigurava sigurnost i učinkovitost kočenja. Neki od značajnijih aspekata servisa kočionog sustava uključuju:

 1. Kontrolu nivoa kočione tekućine: Ovaj dio pregleda provjerava razinu kočione tekućine i ako je potrebno, dolijeva se tekućina do propisane razine.

 2. Provjera kočionih diskova i pločica: Ovaj dio pregleda provjerava stanje kočionih diskova i pločica, te ako su istrošeni ili su u lošem stanju, zamjenjuju se.

 3. Provjera cijevi i cilindara: Ovaj dio pregleda provjerava stanje cijevi i cilindara kočionog sustava i ako su oštećeni, zamjenjuju se.

 4. Provjera kočione pedale: Ovaj dio pregleda provjerava funkciju kočione pedale i ako je potrebno, popravlja se.

 5. Kontrola pravilnog funkcioniranja: Ovaj dio pregleda provjerava da li kočioni sustav funkcionira ispravno, uključujući pravilno funkcioniranje kočione pedale, cijevi i cilindara.

Zbog važnosti kočionog sustava za sigurnost i učinkovitost kočenja, redovito servisiranje kočionog sustava preporučuje se kako bi se osiguralo da svi dijelovi funkcioniraju kako trebaju. Ako se sumnja u funkciju kočionog sustava, potrebno je odmah kontaktirati servisni centar kako bi se provjerilo i popravilo.

Kočiono ulje

Kočiono ulje ili kočiono tekućina je vrlo važan dio kočionog sustava automobila. To omogućuje kocionom cilindru da prenosi silu sa pedalom kočnice na kočione pločice i bubnjeve.

Kočiono ulje mora biti propisno nivelirano i redovito mijenjano kako bi se osigurala sigurna i učinkovita funkcija kočenja. Niski nivo kočionog ulja ili zastarjelo ulje može dovesti do problema sa kočenjem, kao što su kasnije reakcije i smanjena učinkovitost kočenja.

Mijenjanje kočionog ulja treba obaviti prema uputama proizvođača automobila ili prema preporukama stručnjaka na servisu. To obično uključuje provjeru nivoa ulja, čišćenje sustava i zamjenu starih kočionih tekućina novima.

U svakom slučaju, potrebno je osigurati da kočioni sustav funkcionira ispravno kako bi se osigurala sigurna i učinkovita funkcija kočenja.

Evidencija auto servisa

Naša web aplikacija za evidenciju auto servisa nudi sveobuhvatno rješenje za upravljanje i organizaciju vašeg auto servisa.

Vodena pumpa

Vodena pumpa pumpa rashladnu tekućinu (obično vodu s dodatkom antifriza) kroz motor kako bi se odnio toplinu iz njega.

Motor

Postoje različite vrste motora koje se koriste u automobilima

Električne instalacije

Električne instalacije u automobilima su jedna od najvažnijih komponenti u modernim automobilima.

Dvotaktni motor

Dvotaktni motor je jedna od najstarijih vrsta unutarnjih sagorijevajućih motora i ima dugu povijest razvoja i primjene.

ABS

ABS (Anti-lock Braking System) su sustavi kočenja koji su dizajnirani za pomoć vozačima u održavanju kontrole nad vozilom tijekom kočenja. ABS je postao standardna značajka većine modernih vozila.

Snaga i Moment

Snaga i moment su dvije različite fizikalne veličine koje se često spominju u kontekstu automobila, a mnogi vozači ih miješaju ili smatraju da su iste

Karoserija

Auto karoserija je važan dio svakog automobila i igra ključnu ulogu u sigurnosti, funkcionalnosti i dizajnu.