Kočioni sustav

Kočioni sustav automobila odgovoran je za kočenje i kontrolu brzine automobila. Sastoji se od nekoliko komponenti, uključujući:

 1. Kočione pločice ili diskovi: Oni se nalaze na kotačima i dodiruju se s kočionim čeljustima kako bi se proizvela sila kočenja.

 2. Kočione čeljusti: One su metalne ploče koje se dodiruju s kočionim diskovima ili pločicama kako bi se proizvela sila kočenja.

 3. Cilindrične cijevi: One su metalne cijevi koje se nalaze na kočionim čeljustima i primaju tlak iz kočionih cilindara.

 4. Kočioni cilindri: Oni su mehanički uređaji koji kontroliraju kočione čeljusti tako da se dodiruju s kočionim diskovima ili pločicama.

 5. Kočiona pedala: To je mehanički uređaj koji se nalazi u unutrašnjosti automobila i služi kao mehanizam za prenošenje sile s vozača na kočioni sustav.

 6. Kočiona cijev: To je cijev koja prenosi tlak iz kočione pedale do kočionih cilindara.

Svi ti dijelovi moraju funkcionirati zajedno kako bi se osigurala učinkovita i sigurna funkcija kočenja. Redoviti servisi i pregledi, uključujući kontrolu nivoa kočione tekućine, zamjenu kočionih pločica i diskova i druge komponente, pomažu u održavanju učinkovitosti kočionog sustava i sprečavanju neplaniranih problema.

Servisiranje kočionog sustava

Servisiranje kočionog sustava važan je dio održavanja automobila. Cilj servisa kočionog sustava je osigurati da svi dijelovi kočionog sustava funkcioniraju učinkovito i bez problema, što osigurava sigurnost i učinkovitost kočenja. Neki od značajnijih aspekata servisa kočionog sustava uključuju:

 1. Kontrolu nivoa kočione tekućine: Ovaj dio pregleda provjerava razinu kočione tekućine i ako je potrebno, dolijeva se tekućina do propisane razine.

 2. Provjera kočionih diskova i pločica: Ovaj dio pregleda provjerava stanje kočionih diskova i pločica, te ako su istrošeni ili su u lošem stanju, zamjenjuju se.

 3. Provjera cijevi i cilindara: Ovaj dio pregleda provjerava stanje cijevi i cilindara kočionog sustava i ako su oštećeni, zamjenjuju se.

 4. Provjera kočione pedale: Ovaj dio pregleda provjerava funkciju kočione pedale i ako je potrebno, popravlja se.

 5. Kontrola pravilnog funkcioniranja: Ovaj dio pregleda provjerava da li kočioni sustav funkcionira ispravno, uključujući pravilno funkcioniranje kočione pedale, cijevi i cilindara.

Zbog važnosti kočionog sustava za sigurnost i učinkovitost kočenja, redovito servisiranje kočionog sustava preporučuje se kako bi se osiguralo da svi dijelovi funkcioniraju kako trebaju. Ako se sumnja u funkciju kočionog sustava, potrebno je odmah kontaktirati servisni centar kako bi se provjerilo i popravilo.

Kočiono ulje

Kočiono ulje ili kočiono tekućina je vrlo važan dio kočionog sustava automobila. To omogućuje kocionom cilindru da prenosi silu sa pedalom kočnice na kočione pločice i bubnjeve.

Kočiono ulje mora biti propisno nivelirano i redovito mijenjano kako bi se osigurala sigurna i učinkovita funkcija kočenja. Niski nivo kočionog ulja ili zastarjelo ulje može dovesti do problema sa kočenjem, kao što su kasnije reakcije i smanjena učinkovitost kočenja.

Mijenjanje kočionog ulja treba obaviti prema uputama proizvođača automobila ili prema preporukama stručnjaka na servisu. To obično uključuje provjeru nivoa ulja, čišćenje sustava i zamjenu starih kočionih tekućina novima.

U svakom slučaju, potrebno je osigurati da kočioni sustav funkcionira ispravno kako bi se osigurala sigurna i učinkovita funkcija kočenja.

Električne instalacije

Električne instalacije u automobilima su jedna od najvažnijih komponenti u modernim automobilima.

Senzori

U modernom motoru, postoji nekoliko vrsta senzora koji su od ključne važnosti za pravilno funkcioniranje i kontrolu rada motora.

Motor

Postoje različite vrste motora koje se koriste u automobilima

Freevalve

Freevalve je tehnološka tvrtka koja se bavi razvojem inovativne tehnologije ventila za motore. Umjesto tradicionalnih mehaničkih ventila koji se otvaraju i zatvaraju u određenim intervalima

Karoserija

Auto karoserija je važan dio svakog automobila i igra ključnu ulogu u sigurnosti, funkcionalnosti i dizajnu.

ECU

Auto kompjuter, poznat i kao ECU (Engine Control Unit), je računalni sustav u modernim vozilima koji kontrolira i upravlja raznim aspektima rada motora i drugih sustava vozila.

Akumulatori

Auto akumulator je baterija koja služi kao izvor energije za električne sustave u automobilima. Osigurava snagu potrebnu za funkcioniranje sustava

Turbo

Turbo motor je vrsta motora s unutarnjim izgaranjem koji se odlikuje upotrebom turbopunjača kako bi se povećala snaga motora.