ABS

ABS (Anti-lock Braking System) su sustavi kočenja koji su dizajnirani za pomoć vozačima u održavanju kontrole nad vozilom tijekom kočenja. ABS je postao standardna značajka većine modernih vozila.

Kada se vozač pritisne kočnicu na standardnom vozilu bez ABS-a, kotači se zaključavaju i počinju kliziti po cesti. To može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom, a u nekim slučajevima i do sudara. ABS rješava ovaj problem tako što osigurava da se kotači ne zaključavaju tijekom kočenja.

ABS sustav sastoji se od senzora brzine na svakom kotaču, kontrolne jedinice i hidrauličkih aktuatora koji kontroliraju kočnice. Senzori brzine prate brzinu okretanja kotača i šalju informacije kontrolnoj jedinici. Kontrolna jedinica analizira ove podatke i odlučuje kada treba aktivirati hidrauličke aktuatore da bi se izbjegao zaključavanje kotača. Kada se aktiviraju, hidraulički aktuatori brzo otpuštaju i ponovo pritišću kočnice kako bi se održala kontrola nad vozilom.

Povijest ABS-a

Povijest ABS-a seže u 1920-e godine kada su se prvi put razvijali koncepti za sprječavanje zaključavanja kotača tijekom kočenja. Međutim, prve stvarne primjene ABS-a bile su tek u 1960-im godinama, kada je nekoliko tvrtki razvilo prototipove ABS sustava. Među tim tvrtkama bio je i Bosch, koja je prva predstavila svoj sustav ABS-a na tržištu 1978. godine.

Boschov sustav ABS-a imao je veliki utjecaj na automobilsku industriju i brzo se proširio na mnoge modele automobila. U 1980-ima i 1990-ima godinama, ABS je postao standardna značajka na većini novih vozila.

Tijekom godina, ABS je prošao kroz mnoge inovacije i poboljšanja. Uz poboljšanje performansi, ABS je također postao sve manji i jeftiniji za proizvodnju. U 1990-ima godinama, dodane su i druge značajke, poput elektroničke kontrole stabilnosti (ESC), koja je još jedan ključni sigurnosni sustav koji pomaže vozačima u održavanju kontrole nad vozilom u različitim uvjetima vožnje.

Danas, ABS je standardna značajka na gotovo svim novim automobilima i igra ključnu ulogu u smanjenju broja nesreća uzrokovanih gubitkom kontrole nad vozilom tijekom kočenja. Uz sve prednosti, važno je napomenuti da se ABS ne može koristiti kao zamjena za pažljivu vožnju i održavanje vozila, ali svakako predstavlja značajan korak naprijed u sigurnosti na cestama.

Dijelovi sustava

Sustav ABS sastoji se od nekoliko glavnih dijelova:

 1. Senzori brzine kotača: ABS sustav koristi senzore na svakom kotaču koji mjeri brzinu kotača. Ti senzori šalju informacije o brzini kotača na centralni kontrolni modul ABS-a.

 2. Kontrolni modul ABS-a: Ovaj modul upravlja ABS sustavom i obrađuje podatke koje prima iz senzora brzine kotača. Na temelju tih podataka, kontrolni modul kontrolira hidrauličke ventile u kočionom sustavu.

 3. Hidraulički ventili: ABS sustav koristi hidrauličke ventile koji se nalaze u kočionom sustavu i koji reguliraju pritisak u kočionom sustavu. Ti ventili mogu brzo i precizno mijenjati pritisak u kočionom sustavu kako bi se spriječilo blokiranje kotača.

 4. Pumpe za hidrauličnu tekućinu: ABS sustav također koristi pumpu za hidrauličnu tekućinu koja kontrolira pritisak u kočionom sustavu.

 5. Kontrolna svjetla: ABS sustav također ima kontrolna svjetla koja se nalaze na instrumentnoj ploči automobila i koja obavještavaju vozača o statusu ABS-a.

Svi ovi dijelovi rade zajedno kako bi se spriječilo blokiranje kotača tijekom kočenja i kako bi se osigurala bolja kontrola vozila u teškim uvjetima vožnje.

Održavanje ABS sustava

Održavanje ABS sustava ključno je za njegovu učinkovitost i sigurnost. Evo nekih koraka koje možete poduzeti kako biste održali ABS sustav u dobrom stanju:

 1. Redovito servisirajte kočioni sustav: ABS sustav ovisi o ispravnom funkcioniranju kočionog sustava, pa je redovito servisiranje kočionog sustava ključno za održavanje ABS-a.

 2. Provjeravajte kočione pločice i diskove: Kočione pločice i diskovi trebaju se redovito provjeravati kako bi se osiguralo da nisu istrošeni ili oštećeni. Ako su pločice i diskovi istrošeni, mogu utjecati na učinkovitost ABS-a.

 3. Provjeravajte senzore brzine kotača: Senzori brzine kotača osiguravaju ispravno funkcioniranje ABS-a, pa je važno redovito provjeravati i održavati ove senzore.

 4. Provjeravajte kočionu tekućinu: Kočiona tekućina igra važnu ulogu u kočionom sustavu, pa je važno provjeravati i mijenjati kočionu tekućinu prema preporukama proizvođača.

 5. Redovito provjeravajte ABS kontrolne svjetla: ABS kontrolna svjetla na instrumentnoj ploči automobila upozoravaju na moguće probleme u ABS sustavu. Ako se kontrolna svjetla uključe, odmah provjerite ABS sustav.

 6. Budite oprezni u vožnji: ABS sustav može vam pomoći da zadržite kontrolu nad vozilom tijekom kočenja, ali ne može spriječiti sve nesreće. Stoga, uvijek budite pažljivi i sigurni u vožnji, kako biste smanjili rizik od nesreća na cesti.

 

ABS sustav ima mnoge prednosti. Osim što pomaže u održavanju kontrole nad vozilom tijekom kočenja, također može smanjiti zaustavni put vozila i poboljšati upravljivost u uvjetima niskog trenja, poput mokre ili klizave ceste. ABS također može smanjiti rizik od proklizavanja kotača pri kočenju na neravnom terenu.

Uz sve ove prednosti, važno je napomenuti da ABS neće uvijek spriječiti sudar ili druge nezgode. Vozači i dalje moraju biti pažljivi i prilagoditi svoju vožnju uvjetima na cesti. Također je važno održavati sustav ABS kako bi bio u ispravnom stanju.

U zaključku, ABS je ključni sigurnosni sustav u modernim vozilima koji pomaže u održavanju kontrole nad vozilom tijekom kočenja. Njegova učinkovitost u velikoj mjeri ovisi o pažljivoj vožnji i održavanju, tako da vozači trebaju biti svjesni njegovih prednosti i ograničenja kako bi se osigurala sigurnost na cesti.

 

Pranje auta

Pranje auta je postupak kojim se uklanja prljavština, prašina i ostaci različitih nečistoća s površine automobila.

ABS

ABS (Anti-lock Braking System) su sustavi kočenja koji su dizajnirani za pomoć vozačima u održavanju kontrole nad vozilom tijekom kočenja. ABS je postao standardna značajka većine modernih vozila.

Senzori

U modernom motoru, postoji nekoliko vrsta senzora koji su od ključne važnosti za pravilno funkcioniranje i kontrolu rada motora.

EV

Električna vozila (EV) su alternativna vrsta vozila koja koriste električnu energiju za pogon, umjesto klasičnog benzina ili dizela.

Turbo

Turbo motor je vrsta motora s unutarnjim izgaranjem koji se odlikuje upotrebom turbopunjača kako bi se povećala snaga motora.

Dvotaktni motor

Dvotaktni motor je jedna od najstarijih vrsta unutarnjih sagorijevajućih motora i ima dugu povijest razvoja i primjene.

Kočioni sustav

Kočioni sustav automobila odgovoran je za kočenje i kontrolu brzine automobila.

Gume

Gume su jedan od najvažnijih dijelova automobila, jer su one kontakt između automobila i ceste, te su ključne za sigurnost i učinkovitost vožnje