Klima sustavi na automobilima

Klima sustavi na automobilima su postali gotovo neizostavna značajka suvremenih vozila. Ovi sustavi omogućavaju vozačima i putnicima u vozilu ugodnu i sigurnu vožnju u raznim vremenskim uvjetima, bez obzira na vanjsku temperaturu.

Kako klima sustavi na automobilima rade?

Klima sustavi na automobilima obično koriste kompresor koji komprimira i cirkulira rashladni plin u sustavu. Ovaj plin prolazi kroz kondenzator gdje se skuplja vlaga i toplina, a zatim prolazi kroz isparivač gdje se događa proces hlađenja zraka. Konačno, hladni zrak se pumpa u vozilo kroz ventilacijske otvore.

Neki klima uređaji također mogu koristiti sustav grijanja kako bi se regulirala temperatura u vozilu. Ovi sustavi koriste dodatne grijače kako bi zagrijali zrak koji prolazi kroz isparivač i zagrijali vozilo u hladnim uvjetima.

Povijest

Klimatizacijski sustavi u automobilima su se počeli razvijati tijekom 1930-ih godina, no prvi AC sustavi bili su daleko od modernih uređaja koje danas poznajemo.

 1. Prvi AC sustavi u automobilima

Prvi AC sustavi u automobilima bili su vrlo skupi i dostupni samo najbogatijim kupcima. Prvi AC sustav u automobilu u Sjedinjenim Državama patentirao je Packard 1939. godine. No, taj sustav je bio toliko skup da su ga kupci morali naručiti posebno za svoje vozilo i platiti gotovo jednaku cijenu kao i za samo vozilo.

 1. Proboj klimatizacije u automobilima

Klimatizacija u automobilima postala je dostupnija tijekom 1950-ih i 1960-ih godina, kada su se AC sustavi počeli ugrađivati u neke automobile. No, i dalje su bili prilično skupi, a mnogi automobili nisu imali dovoljno mjesta za njihovu ugradnju.

 1. AC sustavi postaju standardna oprema

Tijekom 1970-ih i 1980-ih godina, AC sustavi postaju sve popularniji i postaju standardna oprema na mnogim vozilima. To je uvelike olakšalo život vozačima u vrućim i vlažnim područjima, te su AC sustavi postali ključni dio automobilske opreme.

 1. Razvoj modernih AC sustava

Danas postoje mnogi različiti tipovi AC sustava u automobilima, uključujući ručne, poluautomatske i potpuno automatske sustave. Moderni AC sustavi su mnogo učinkovitiji, pouzdaniji i tiši od prvih AC sustava u automobilima.

Prednosti klima sustava na automobilima

Postoji mnogo prednosti korištenja klima sustava na automobilima, uključujući:

 1. Udobnost: Klima sustavi na automobilima omogućavaju vozačima i putnicima ugodnu i sigurnu vožnju bez obzira na vanjsku temperaturu. U vrućim i sparnim uvjetima, klima sustavi mogu pomoći u održavanju ugodne temperature u vozilu.

 2. Sigurnost: Klima sustavi također mogu poboljšati sigurnost vožnje. Kada je vozač ugodno, manje je vjerojatno da će biti umoran i više će biti fokusiran na vožnju.

 3. Higijena: Klima sustavi također mogu poboljšati higijenu u vozilu. Sustavi filtriranja mogu ukloniti čestice prašine, peludi i druge alergene iz zraka u vozilu, što je korisno za osobe s alergijama.

Održavanje klima sustava na automobilima

Redovito održavanje klima sustava na automobilima ključno je za održavanje njihove učinkovitosti i dugotrajnosti. Neki koraci koje vozači mogu poduzeti kako bi održali svoje klima sustave u dobrom stanju uključuju:

 1. Redovito čišćenje filtera zraka: Filteri zraka u klima sustavima mogu se začepiti tijekom vremena, što može smanjiti učinkovitost klima uređaja. Stoga je važno redovito čistiti i zamijeniti filtere zraka.

 2. Provjera rashladnog sustava: Redovita provjera rashladnog sustava klima uređaja je također važna. To uključuje provjeru razine rashladnog plina i njegovu nadopunu ako je potrebno, kao i provjeru cijevi i spojeva kako bi se osiguralo da nema propuštanja.

 3. Provjera kompresora: Kompresor je ključni dio klima sustava. Stoga je važno redovito provjeravati njegovo stanje i osigurati da je u dobrom radnom stanju.

 4. Redovito korištenje klima uređaja: Korištenje klima uređaja redovito može pomoći u održavanju njegovog učinkovitog rada. Kada se klima uređaj ne koristi redovito, plinovi u sustavu mogu se smanjiti, što može smanjiti njegovu učinkovitost.

 5. Redovito čišćenje ventilacijskih otvora: Ventilacijski otvori u vozilu mogu se nakupiti prašinom i nečistoćom tijekom vremena, što može otežati rad klima sustava. Stoga je važno redovito čistiti ventilacijske otvore i provjeravati jesu li svi dijelovi ventilacijskog sustava čisti i funkcionalni.

Klimatizacijski sustavi u automobilima su došli dug put od prvih skupih i neugodnih sustava do današnjih sofisticiranih i učinkovitih uređaja koji su dostupni širokom krugu potrošača. AC sustavi postali su ključni dio automobilske opreme, te se danas rijetko može pronaći automobil koji nema ugrađen AC sustav.

Pranje auta

Pranje auta je postupak kojim se uklanja prljavština, prašina i ostaci različitih nečistoća s površine automobila.

Turbo

Turbo motor je vrsta motora s unutarnjim izgaranjem koji se odlikuje upotrebom turbopunjača kako bi se povećala snaga motora.

Električne instalacije

Električne instalacije u automobilima su jedna od najvažnijih komponenti u modernim automobilima.

Gume

Gume su jedan od najvažnijih dijelova automobila, jer su one kontakt između automobila i ceste, te su ključne za sigurnost i učinkovitost vožnje

Klima

Klima sustavi na automobilima mogu poboljšati udobnost i sigurnost vožnje, osobito u uvjetima ekstremnih temperatura. Međutim, kako bi ti sustavi ostali učinkoviti i dugotrajni, važno je redovito provjeravati i održavati

Akumulatori

Auto akumulator je baterija koja služi kao izvor energije za električne sustave u automobilima. Osigurava snagu potrebnu za funkcioniranje sustava

ABS

ABS (Anti-lock Braking System) su sustavi kočenja koji su dizajnirani za pomoć vozačima u održavanju kontrole nad vozilom tijekom kočenja. ABS je postao standardna značajka većine modernih vozila.

Motor

Postoje različite vrste motora koje se koriste u automobilima