Senzori

Senzori su važan dio moderne tehnologije vozila i predstavljaju ključni element u sistemima kontrole motora. Oni su odgovorni za prikupljanje podataka o stanju vozila i njegovim funkcijama, kao što su brzina, temperature, količina goriva i količina zraka u cilindru. Ovi podaci se koriste za podešavanje rada motora i osiguravanje optimalne performanse i potrošnje goriva.

U modernom motoru, postoji nekoliko vrsta senzora koji su od ključne važnosti za pravilno funkcioniranje i kontrolu rada motora. Evo nekoliko najčešćih senzora:

 1. Senzor temperature: mjeri temperaturu ulja motora i služi za kontrolu temperature motora i sprečavanje pregrijavanja.

 2. Senzor tlaka: mjeri tlak goriva i zraka u cilindru i služi za podešavanje protoka goriva i zraka u cilindru.

 3. Senzor brzine: mjeri brzinu kretanja vozila i služi za podešavanje protoka goriva i zraka u cilindru.

 4. Senzor položaja: mjeri položaj klipa i služi za podešavanje rada motora.

 5. Senzor kisika: mjeri količinu kisika u izduvnim gasovima i služi za podešavanje rada motora.

 6. Senzor MAP (Manifold Absolute Pressure): mjeri tlak u usisnom sistemu i služi za podešavanje protoka zraka u cilindru.

 7. Senzor lambda: mjeri količinu kisika u izduvnim gasovima i služi za podešavanje mješavine goriva i zraka.

 8. Senzor pozicije gasa: mjeri položaj gasa i služi za kontrolu količine goriva koje se ubacuje u motor.

 9. Senzor brzine okretaja: mjeri brzinu okretanja motora i služi za kontrolu rada motora.

 10. Senzor kam-pozicije: mjeri položaj kam-ležaja i služi za kontrolu rada motora.

Ovi senzori su važan dio moderne tehnologije vozila i igraju ključnu ulogu u kontroli rada motora. Oni prikupljaju informacije o stanju vozila i njegovim funkcijama i koriste ih za podešavanje rada motora i osiguravanje optimalne performanse i potrošnje goriva.

MAP (Manifold Absolute Pressure) i MAF (Mass Air Flow)

MAP (Manifold Absolute Pressure) i MAF (Mass Air Flow) senzori su dva tipa senzora koji se često koriste u automobilskim motorima za mjerenje protoka zraka u usisnom sistemu.

MAP senzor mjeri tlak zraka u usisnom sistemu u odnosu na atmosferski tlak i služi za izračunavanje volumena zraka koji ulazi u cilindre. Ovaj senzor se koristi u sistemima koje nemaju MAF senzor.

MAF senzor, s druge strane, mjeri količinu zraka koja protječe kroz usisni sistem. Ovaj senzor koristi se za mjerenje protoka zraka u realnom vremenu i služi za podešavanje protoka goriva.

Oba tipa senzora su važna za pravilno funkcioniranje sistema ubacivanja goriva u motor i omogućavaju kontrolu količine goriva koja se ubacuje u motor, što rezultira optimalnom performansom i potrošnjom goriva.

Senzor za tlak ulja

Senzor za tlak ulja je važan senzor u modernom motoru koji se koristi za mjerenje tlaka ulja u motoru. Ovaj senzor omogućava kontrolu tlaka ulja, što je ključno za pravilno funkcioniranje motora i sprječava pregrijavanje, oštećenje dijelova motora i drugih problema.

Senzor za tlak ulja koristi se za upozoravanje vozača na niski tlak ulja, što može ukazivati na problem s sustavom za podmazivanje ili drugim dijelovima motora. Osim toga, ovaj senzor također igra ključnu ulogu u kontroli rada motora, pomažući u podešavanju protoka ulja i zraka u cilindrima, što rezultira optimalnom performansom i potrošnjom goriva.

Ukratko, senzor za tlak ulja je ključni dio moderne tehnologije vozila i igra važnu ulogu u kontroli rada motora i osiguravanju njegove optimalne funkcije i sigurnosti.

Lambda (Λ) senzor

Lambda (Λ) senzor je tip senzora koji se koristi u sustavu upravljanja motornim vozilom. Ovaj senzor mjeri koncentraciju ugljikova monoksida (CO) u izduvnom sustavu i omogućava računanje omjera zraka i goriva (stoichiometric air/fuel ratio) koji se koristi u motornom vozilu.

Lambda senzor služi za kontrolu emisije štetnih tvari, poput ugljikova monoksida, ugljičnog dioksida i drugih plinova, koje motor emitira u okoliš. Ovaj senzor također pomaže u podešavanju protoka goriva u motoru, što rezultira optimalnom performansom, potrošnjom goriva i smanjenjem emisije štetnih tvari.

Ukratko, Lambda senzor je ključni dio modernog sistema upravljanja motorom i igra važnu ulogu u kontroli rada motora i osiguravanju zaštite okoliša.

Senzor temperature ulaznog zraka

Senzor temperature ulaznog zraka je tip senzora koji se koristi u automobilskom sustavu za mjerenje temperature ulaznog zraka u usisnom sustavu. Ovaj senzor je važan za pravilno funkcioniranje sustava ubacivanja goriva u motor i omogućava kontrolu količine zraka koja ulazi u motor, što rezultira optimalnom performansom i potrošnjom goriva.

Senzor temperature ulaznog zraka također igra ulogu u kontroli rada motora, omogućavajući da kompjuter upravljanja motorom podešava protok zraka i goriva u cilindrima, što rezultira optimalnom performansom i potrošnjom goriva.

Ukratko, senzor temperature ulaznog zraka je ključni dio moderne tehnologije vozila i igra važnu ulogu u kontroli rada motora i osiguravanju njegove optimalne funkcije i sigurnosti.

Problemi koji se mogu pojaviti sa senzorima u motoru

Postoje različiti problemi koji se mogu pojaviti sa senzorima u motoru, uključujući sljedeće:

 1. Loša kalibracija: Senzori ponekad mogu biti kalibrirani pogrešno, što dovodi do pogrešnih informacija koje se šalju kompjuteru upravljanja motorom.

 2. Kvarovi senzora: Senzori se ponekad mogu oštetiti ili isprazniti, što može dovesti do pogrešnih informacija koje se šalju kompjuteru upravljanja motorom.

 3. Loši spojevi: Loši spojevi ili prekidi u električnom krugu mogu uzrokovati probleme sa senzorima, što može dovesti do pogrešnih informacija koje se šalju kompjuteru upravljanja motorom.

 4. Kontaminacija: Senzori se ponekad mogu začepiti ili kontaminirati, što može dovesti do pogrešnih informacija koje se šalju kompjuteru upravljanja motorom.

Kada se pojave problemi sa senzorima, to može dovesti do problema s performansom motora, povećane potrošnje goriva, problema s emisijama štetnih tvari i druge probleme. Stoga je važno redovito provjeravati stanje senzora i popravljati ih u slučaju kvara ili oštećenja.

Klima

Klima sustavi na automobilima mogu poboljšati udobnost i sigurnost vožnje, osobito u uvjetima ekstremnih temperatura. Međutim, kako bi ti sustavi ostali učinkoviti i dugotrajni, važno je redovito provjeravati i održavati

Remeni

Remeni su fleksibilni pojasevi od gume ili drugih materijala koji se koriste za prijenos snage između različitih dijelova automobila

Freevalve

Freevalve je tehnološka tvrtka koja se bavi razvojem inovativne tehnologije ventila za motore. Umjesto tradicionalnih mehaničkih ventila koji se otvaraju i zatvaraju u određenim intervalima

Gume

Gume su jedan od najvažnijih dijelova automobila, jer su one kontakt između automobila i ceste, te su ključne za sigurnost i učinkovitost vožnje

Kočioni sustav

Kočioni sustav automobila odgovoran je za kočenje i kontrolu brzine automobila.

Poliranje

Poliranje automobila je postupak koji se koristi kako bi se poboljšao sjaj i izgled boje vozila, uklonile manje ogrebotine ili oštećenja te zaštitila površina od vanjskih elemenata.

Senzori

U modernom motoru, postoji nekoliko vrsta senzora koji su od ključne važnosti za pravilno funkcioniranje i kontrolu rada motora.

Vodena pumpa

Vodena pumpa pumpa rashladnu tekućinu (obično vodu s dodatkom antifriza) kroz motor kako bi se odnio toplinu iz njega.