Auto akumulator

Auto akumulator je baterija koja služi kao izvor energije za električne sustave u automobilima. Osigurava snagu potrebnu za funkcioniranje sustava kao što su radio, svjetla, klima uređaj i ostali električni uređaji u vozilu, čak i kada je motor ugašen. Auto akumulatori su izrađeni od posebnih materijala i konstruirani su tako da se neće istrošiti brzo. Ukupno trajanje auto akumulatora ovisi o njegovoj kvaliteti, te stanju i stilu vožnje vozila.

Vrste auto akumulatora

Postoje dvije glavne vrste auto akumulatora: olovni-kiselinski (Lead-Acid) i litij-ionski (Lithium-Ion).

 1. Olovni-kiselinski auto akumulator: To su najčešće korišteni auto akumulatori. Oni su pristupačni i jednostavni za zamjenu. Oni se sastoje od staklenih ćelija ispunjenih elektrolitom i olovnim pločama.

 2. Litij-ionski auto akumulator: Ovi akumulatori su najnovija tehnologija na tržištu. Oni su lakši od olovnih-kiselinskih akumulatora i imaju veću snagu, što znači da je vrijeme rada električnih uređaja duže. Međutim, oni su skuplji od olovnih-kiselinskih akumulatora i njihova cijena se može razlikovati ovisno o proizvođaču.

Ostale manje učestale vrste auto akumulatora uključuju NiCad (Nikal-kadmij) i NiMH (Nikal-metal-Hidrid) akumulatore.

Održavanje akumulatora

Održavanje i vijek trajanja auto akumulatora ovise o nekoliko čimbenika, uključujući:

 1. Kvaliteta akumulatora: Kvalitetniji akumulatori obično traju duže od jeftinijih modela.

 2. Uvjeti vožnje: Nepravilno korištenje vozila, kao što je često vožnja kratkih udaljenosti, može uzrokovati prebrzo trošenje akumulatora.

 3. Temperatura: Previsoke ili preniska temperatura može negativno utjecati na životni vijek akumulatora.

 4. Korištenje električnih uređaja: Često korištenje električnih uređaja, kao što su svjetla, radio i klima uređaj, može ubrzati trošenje akumulatora.

 5. Vrijeme među punjenjima: Ako se akumulator dugo ne koristi, može se istrošiti.

Održavanje auto akumulatora uključuje redovito praćenje njegovog napona i ispravnosti, kao i osiguravanje da je pravilno instaliran. U slučaju problema s akumulatorom, najbolje je konzultirati stručnjaka ili auto-majstora. Ukupno, ako se pravilno koristi i održava, vijek trajanja prosječnog auto akumulatora može biti između 3 i 5 godina.

Start-stop akumulatori

Start-stop akumulatori su posebni tipovi auto akumulatora koji su dizajnirani za rad u sustavima zaustavljanja i pokretanja motora. Ova tehnologija koristi se u modernim automobilima kako bi se smanjilo potrošnja goriva i emisija štetnih plinova.

Kada se automobil zaustavi (npr. na semaforu), sustav start-stop će automatski isključiti motor, ali će ostali električni uređaji, poput svjetala i radija, nastaviti raditi zahvaljujući akumulatoru. Kada vozač želi ponovno pokrenuti auto, sustav start-stop će ponovno pokrenuti motor, a akumulator će se ponovno napuniti tijekom vožnje.

Start-stop akumulatori moraju biti izdržljiviji i sposobni za brže i češće punjenje i pražnjenje nego standardni auto akumulatori, kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje sustava zaustavljanja i pokretanja motora. Oni obično imaju veću kapacitet, a neke modele sadrže i posebne funkcije kao što su isključivanje napajanja kada se nivo energije u akumulatoru približi nuli, što smanjuje rizik od oštećenja akumulatora.

Punjenje auto akumulatora

Punjenje auto akumulatora jedan je od važnih zadataka za njegovo funkcioniranje i dugotrajnost. Postoje nekoliko načina za punjenje akumulatora, uključujući:

 1. Korištenje punjača za akumulatore: Ovo je najčešći način punjenja auto akumulatora. Punjač za akumulatore može se koristiti kako bi se napunio akumulator u vozilu ili van vozila. Postoje različiti tipovi punjača, uključujući prenosive i stalne modele, te punjače s automatskim isključivanjem i zaštitom od preopterećenja.

 2. Korištenje alternatora: Alternator u vozilu također može puniti akumulator tijekom vožnje. Međutim, ako je akumulator preureden, alternator možda neće biti dovoljan za njegovo punjenje.

 3. Solarne punjače: Ove vrste punjača koriste energiju sunca za punjenje akumulatora. Oni su korisšteni u nekim vrstama prijevoznih sredstava, poput kampera i jahti, te su posebno korisšteni u situacijama kada električna energija nije dostupna.

Ako se akumulator ne koristi, vrijeme između punjenja može se produžiti, što može dovesti do smanjenja kapaciteta akumulatora i čak i do njegove potpune izgaranja. Stoga je važno redovito provjeravati napon akumulatora i puniti ga ako je potrebno. Ukoliko niste sigurni kako pravilno puniti akumulator, najbolje je konzultirati stručnjaka ili uputstva proizvođača.

Napon i snaga akumulatora

Napon i snaga su dva važna kriterija za određivanje kvalitete i performansi auto akumulatora.

Napon (mjereno u voltima) označava količinu električne energije u akumulatoru. Uobičajeno, napon akumulatora varira između 12 i 14 volti, a korištenje akumulatora s nižim naponom može dovesti do smanjenja snage motora i problema s električnim uređajima.

Snaga (mjerena u amperima) označava brzinsko kapacitet akumulatora, tj. koliko električne energije može isporučiti u jednom trenutku. Ako auto ima visoke potrebe za energijom (npr. korištenje klime, grijaćih stakala, itd.), važno je koristiti akumulator s dovoljnom snagom kako bi se osiguralo da će se motor i drugi električni uređaji pravilno funkcionirati.

Korištenje akumulatora s niskim naponom ili snagom može dovesti do problema s funkcioniranjem električnih uređaja, kvarova u električnom sustavu i čak i do kvarova motora. Stoga je važno koristiti akumulator s odgovarajućim naponom i snagom prema potrebama vozila.

Proizvođači auto akumulatora

Postoji mnogo različitih brandova i proizvođača auto akumulatora na tržištu, uključujući:

 1. Bosch: Njemački proizvođač električnih i elektronskih proizvoda, poznat po kvaliteti svojih akumulatora za automobile.

 2. Exide: Globalni proizvođač akumulatora za automobile, motocikle, kamione i druga prijevozna sredstva.

 3. Varta: Njemački proizvođač akumulatora za automobile, poznat po dugotrajnosti i kvaliteti svojih proizvoda.

 4. Yuasa: Japanski proizvođač akumulatora, poznat po svojoj inovativnosti i visokoj kvaliteti.

 5. Optima: Korejski proizvođač akumulatora, poznat po visokoj performansi i kvaliteti svojih proizvoda.

 6. ACDelco: Globalni proizvođač akumulatora za automobile, poznat po visokoj kvaliteti i pouzdanosti svojih proizvoda.

Ova su samo neka od poznatih marki, a postoji mnogo drugih proizvođača koji nude kvalitetne akumulatore za automobile. Pri odabiru akumulatora, važno je ispitati specifikacije proizvoda, uključujući napon, snagu, vrijeme trajanja i druge funkcije, kako bi se osiguralo da će odgovarati potrebama vašeg vozila.

Recikliranje akumulatora

Recikliranje je proces ponovne uporabe materijala i smanjenja otpada. To uključuje preradu starog materijala u nove proizvode, što pomaže u smanjenju korištenja sirovina i očuvanju okoliša.

Auto akumulatori se smatraju teškim otpadom i zahtijevaju posebne postupke recikliranja. Ovi akumulatori sadrže tvari koje su štetne za okoliš, uključujući olovo i kiselinu, stoga je važno da se ispravno recikliraju.

Postoje brojne tvrtke i tvrtke koje se bave recikliranjem auto akumulatora. Ti poduzeća recikliraju materijal korištenjem specijalizirane opreme za uklanjanje štetnih tvari. Očišćene materijale se koriste za proizvodnju novih proizvoda, poput novih akumulatora, strugala i drugih proizvoda.

Recikliranje auto akumulatora također pomaže u smanjenju otpada u okolišu i sprječava zagađivanje zemlje i voda. Osim toga, to omogućuje da se materijal ponovno upotrijebi, što smanjuje potrebu za novim sirovinama i energijom, što je dobro za okoliš.

Stoga, ako želite ispravno reciklirati svoj auto akumulator, potražite lokalne tvrtke za recikliranje i dostavite ih na reciklažno mjesto. Time ćete pridonijeti očuvanju okoliša i osigurati da se materijal ispravno koristi.

Amortizeri

Auto amortizeri su ključni dio sustava ovjesa na vozilima, a njihova funkcija je apsorbiranje udara od ceste i održavanje stabilnosti i udobnosti vožnje.

Klima

Klima sustavi na automobilima mogu poboljšati udobnost i sigurnost vožnje, osobito u uvjetima ekstremnih temperatura. Međutim, kako bi ti sustavi ostali učinkoviti i dugotrajni, važno je redovito provjeravati i održavati

Električne instalacije

Električne instalacije u automobilima su jedna od najvažnijih komponenti u modernim automobilima.

Filteri

Filteri u automobilu su komponente koje su dizajnirane za filtriranje nečistoća i nečistoća iz različitih dijelova automobila

Gume

Gume su jedan od najvažnijih dijelova automobila, jer su one kontakt između automobila i ceste, te su ključne za sigurnost i učinkovitost vožnje

EV

Električna vozila (EV) su alternativna vrsta vozila koja koriste električnu energiju za pogon, umjesto klasičnog benzina ili dizela.

Pranje auta

Pranje auta je postupak kojim se uklanja prljavština, prašina i ostaci različitih nečistoća s površine automobila.

ECU

Auto kompjuter, poznat i kao ECU (Engine Control Unit), je računalni sustav u modernim vozilima koji kontrolira i upravlja raznim aspektima rada motora i drugih sustava vozila.