Auto akumulator

Auto akumulator je baterija koja služi kao izvor energije za električne sustave u automobilima. Osigurava snagu potrebnu za funkcioniranje sustava kao što su radio, svjetla, klima uređaj i ostali električni uređaji u vozilu, čak i kada je motor ugašen. Auto akumulatori su izrađeni od posebnih materijala i konstruirani su tako da se neće istrošiti brzo. Ukupno trajanje auto akumulatora ovisi o njegovoj kvaliteti, te stanju i stilu vožnje vozila.

Vrste auto akumulatora

Postoje dvije glavne vrste auto akumulatora: olovni-kiselinski (Lead-Acid) i litij-ionski (Lithium-Ion).

 1. Olovni-kiselinski auto akumulator: To su najčešće korišteni auto akumulatori. Oni su pristupačni i jednostavni za zamjenu. Oni se sastoje od staklenih ćelija ispunjenih elektrolitom i olovnim pločama.

 2. Litij-ionski auto akumulator: Ovi akumulatori su najnovija tehnologija na tržištu. Oni su lakši od olovnih-kiselinskih akumulatora i imaju veću snagu, što znači da je vrijeme rada električnih uređaja duže. Međutim, oni su skuplji od olovnih-kiselinskih akumulatora i njihova cijena se može razlikovati ovisno o proizvođaču.

Ostale manje učestale vrste auto akumulatora uključuju NiCad (Nikal-kadmij) i NiMH (Nikal-metal-Hidrid) akumulatore.

Održavanje akumulatora

Održavanje i vijek trajanja auto akumulatora ovise o nekoliko čimbenika, uključujući:

 1. Kvaliteta akumulatora: Kvalitetniji akumulatori obično traju duže od jeftinijih modela.

 2. Uvjeti vožnje: Nepravilno korištenje vozila, kao što je često vožnja kratkih udaljenosti, može uzrokovati prebrzo trošenje akumulatora.

 3. Temperatura: Previsoke ili preniska temperatura može negativno utjecati na životni vijek akumulatora.

 4. Korištenje električnih uređaja: Često korištenje električnih uređaja, kao što su svjetla, radio i klima uređaj, može ubrzati trošenje akumulatora.

 5. Vrijeme među punjenjima: Ako se akumulator dugo ne koristi, može se istrošiti.

Održavanje auto akumulatora uključuje redovito praćenje njegovog napona i ispravnosti, kao i osiguravanje da je pravilno instaliran. U slučaju problema s akumulatorom, najbolje je konzultirati stručnjaka ili auto-majstora. Ukupno, ako se pravilno koristi i održava, vijek trajanja prosječnog auto akumulatora može biti između 3 i 5 godina.

Start-stop akumulatori

Start-stop akumulatori su posebni tipovi auto akumulatora koji su dizajnirani za rad u sustavima zaustavljanja i pokretanja motora. Ova tehnologija koristi se u modernim automobilima kako bi se smanjilo potrošnja goriva i emisija štetnih plinova.

Kada se automobil zaustavi (npr. na semaforu), sustav start-stop će automatski isključiti motor, ali će ostali električni uređaji, poput svjetala i radija, nastaviti raditi zahvaljujući akumulatoru. Kada vozač želi ponovno pokrenuti auto, sustav start-stop će ponovno pokrenuti motor, a akumulator će se ponovno napuniti tijekom vožnje.

Start-stop akumulatori moraju biti izdržljiviji i sposobni za brže i češće punjenje i pražnjenje nego standardni auto akumulatori, kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje sustava zaustavljanja i pokretanja motora. Oni obično imaju veću kapacitet, a neke modele sadrže i posebne funkcije kao što su isključivanje napajanja kada se nivo energije u akumulatoru približi nuli, što smanjuje rizik od oštećenja akumulatora.

Punjenje auto akumulatora

Punjenje auto akumulatora jedan je od važnih zadataka za njegovo funkcioniranje i dugotrajnost. Postoje nekoliko načina za punjenje akumulatora, uključujući:

 1. Korištenje punjača za akumulatore: Ovo je najčešći način punjenja auto akumulatora. Punjač za akumulatore može se koristiti kako bi se napunio akumulator u vozilu ili van vozila. Postoje različiti tipovi punjača, uključujući prenosive i stalne modele, te punjače s automatskim isključivanjem i zaštitom od preopterećenja.

 2. Korištenje alternatora: Alternator u vozilu također može puniti akumulator tijekom vožnje. Međutim, ako je akumulator preureden, alternator možda neće biti dovoljan za njegovo punjenje.

 3. Solarne punjače: Ove vrste punjača koriste energiju sunca za punjenje akumulatora. Oni su korisšteni u nekim vrstama prijevoznih sredstava, poput kampera i jahti, te su posebno korisšteni u situacijama kada električna energija nije dostupna.

Ako se akumulator ne koristi, vrijeme između punjenja može se produžiti, što može dovesti do smanjenja kapaciteta akumulatora i čak i do njegove potpune izgaranja. Stoga je važno redovito provjeravati napon akumulatora i puniti ga ako je potrebno. Ukoliko niste sigurni kako pravilno puniti akumulator, najbolje je konzultirati stručnjaka ili uputstva proizvođača.

Napon i snaga akumulatora

Napon i snaga su dva važna kriterija za određivanje kvalitete i performansi auto akumulatora.

Napon (mjereno u voltima) označava količinu električne energije u akumulatoru. Uobičajeno, napon akumulatora varira između 12 i 14 volti, a korištenje akumulatora s nižim naponom može dovesti do smanjenja snage motora i problema s električnim uređajima.

Snaga (mjerena u amperima) označava brzinsko kapacitet akumulatora, tj. koliko električne energije može isporučiti u jednom trenutku. Ako auto ima visoke potrebe za energijom (npr. korištenje klime, grijaćih stakala, itd.), važno je koristiti akumulator s dovoljnom snagom kako bi se osiguralo da će se motor i drugi električni uređaji pravilno funkcionirati.

Korištenje akumulatora s niskim naponom ili snagom može dovesti do problema s funkcioniranjem električnih uređaja, kvarova u električnom sustavu i čak i do kvarova motora. Stoga je važno koristiti akumulator s odgovarajućim naponom i snagom prema potrebama vozila.

Proizvođači auto akumulatora

Postoji mnogo različitih brandova i proizvođača auto akumulatora na tržištu, uključujući:

 1. Bosch: Njemački proizvođač električnih i elektronskih proizvoda, poznat po kvaliteti svojih akumulatora za automobile.

 2. Exide: Globalni proizvođač akumulatora za automobile, motocikle, kamione i druga prijevozna sredstva.

 3. Varta: Njemački proizvođač akumulatora za automobile, poznat po dugotrajnosti i kvaliteti svojih proizvoda.

 4. Yuasa: Japanski proizvođač akumulatora, poznat po svojoj inovativnosti i visokoj kvaliteti.

 5. Optima: Korejski proizvođač akumulatora, poznat po visokoj performansi i kvaliteti svojih proizvoda.

 6. ACDelco: Globalni proizvođač akumulatora za automobile, poznat po visokoj kvaliteti i pouzdanosti svojih proizvoda.

Ova su samo neka od poznatih marki, a postoji mnogo drugih proizvođača koji nude kvalitetne akumulatore za automobile. Pri odabiru akumulatora, važno je ispitati specifikacije proizvoda, uključujući napon, snagu, vrijeme trajanja i druge funkcije, kako bi se osiguralo da će odgovarati potrebama vašeg vozila.

Recikliranje akumulatora

Recikliranje je proces ponovne uporabe materijala i smanjenja otpada. To uključuje preradu starog materijala u nove proizvode, što pomaže u smanjenju korištenja sirovina i očuvanju okoliša.

Auto akumulatori se smatraju teškim otpadom i zahtijevaju posebne postupke recikliranja. Ovi akumulatori sadrže tvari koje su štetne za okoliš, uključujući olovo i kiselinu, stoga je važno da se ispravno recikliraju.

Postoje brojne tvrtke i tvrtke koje se bave recikliranjem auto akumulatora. Ti poduzeća recikliraju materijal korištenjem specijalizirane opreme za uklanjanje štetnih tvari. Očišćene materijale se koriste za proizvodnju novih proizvoda, poput novih akumulatora, strugala i drugih proizvoda.

Recikliranje auto akumulatora također pomaže u smanjenju otpada u okolišu i sprječava zagađivanje zemlje i voda. Osim toga, to omogućuje da se materijal ponovno upotrijebi, što smanjuje potrebu za novim sirovinama i energijom, što je dobro za okoliš.

Stoga, ako želite ispravno reciklirati svoj auto akumulator, potražite lokalne tvrtke za recikliranje i dostavite ih na reciklažno mjesto. Time ćete pridonijeti očuvanju okoliša i osigurati da se materijal ispravno koristi.

Snaga i Moment

Snaga i moment su dvije različite fizikalne veličine koje se često spominju u kontekstu automobila, a mnogi vozači ih miješaju ili smatraju da su iste

Električne instalacije

Električne instalacije u automobilima su jedna od najvažnijih komponenti u modernim automobilima.

Akumulatori

Auto akumulator je baterija koja služi kao izvor energije za električne sustave u automobilima. Osigurava snagu potrebnu za funkcioniranje sustava

ABS

ABS (Anti-lock Braking System) su sustavi kočenja koji su dizajnirani za pomoć vozačima u održavanju kontrole nad vozilom tijekom kočenja. ABS je postao standardna značajka većine modernih vozila.

Gume

Gume su jedan od najvažnijih dijelova automobila, jer su one kontakt između automobila i ceste, te su ključne za sigurnost i učinkovitost vožnje

Tekučine

Tekućine i ulja su važni dijelovi svakog automobila. Oni su potrebni za pravilno funkcioniranje različitih dijelova i sustava u automobilu

Senzori

U modernom motoru, postoji nekoliko vrsta senzora koji su od ključne važnosti za pravilno funkcioniranje i kontrolu rada motora.

Pranje auta

Pranje auta je postupak kojim se uklanja prljavština, prašina i ostaci različitih nečistoća s površine automobila.